Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Turku Aikikain harjoitukset jatkuvat normaalilla aikataululla 29.1. alkaen.

Uusi aikidon peruskurssi alkaa tiistaina 15. helmikuuta 2022.

Katori on vanhaa samuraiperinnettä

katori shinto ryu harjoitusryhmäkatori shinto ryu harjoitusryhmä

Katori Shinto ryun harjoittelun perusteena on japanilaisen miekan käyttö. Harjoittelu aloitetaan iai-jutsulla jossa oikealla miekalla tehdään yksintehtäviä katoja.  Iai-harjoittelu kehittää mielen terävyyttä, rytmitajua ja mielen, kehon ja hengityksen yhdistämistä sekä tietysti taitoa käsitellä miekkaa turvallisesti.

Omote no tachi -katat tehdään parin kanssa puumiekoilla. Katat ovat pitkiä ja moniulotteisia. Perusliikkeiden tarkoituksena on opettaa oppilasta ensin hyökkäämään ja löytämään kehon ja suojaavan haarniskan heikot kohdat. Jalkatyöskentely ja sitä kautta etäisyyden hallinta kehittyy harjoitusvuosien myötä. Kun keho ja hengitystekniikka vahvistuu, nopeus ja miekan hallinta paranee. Harjoittelu vahvistaa myös asennetta ja vahvaa taisteluhenkeä.

Harjoittelija tulee vähitellen tutuksi myös muiden aseiden kanssa. Bo, (sauva), naginata (pertuska), ja yari (keihäs) ovat aseita, joita opitaan käsittelemään ja ymmärtämään niiden vahvuudet ja heikkoudet. Aseen vastapuolena on aina miekka eli miekankäyttäjä oppii, kuinka etäisyyttä sovelletaan kulloisenkin aseen luonteen ja pituuden mukaiseksi. Vaikeusaste kohenee harjoittelussa, kun etäisyyttä harjoituspariin pidetään vähemmän. Gokyo-tekniikoissa pysytään lähellä vastustajaa ja iskuja, pistoja ja torjuntoja viljellään sekä kahvalla että tukemalla vasenta kättä miekan terässä. Edistyneempien kata-harjoitteluun sisältyy lisäksi lyhyen miekan käyttö pitkää miekkaa vastaan sekä pitkän miekan käyttö oikeassa ja lyhyen miekan käyttö vasemmassa kädessä. 

Aseet ja harjoitteet

katorin ulkoharjoitteluakatorin ulkoharjoittelua

Miekka

Katori Shinto ryun harjoittelu aloitetaan katana-miekalla, joka yleensä aloittelijalla on tylsäteräinen jäljitelmä ’iai-to’. Edistyneemmät harjoittelijat käyttävät aitoa ’shinken’ miekkaa, joka on joko vanha tai nykyajan miekkasepän tekemä miekka. Aidot katana-miekat saattavat maksaa  tuhansia euroja.

Katanalla harjoitellaan yksin kata-muotoja polviasennosta ja seisaaltaan. Katan olennaisimmat osat ovat nukitsuke (miekan nopea veto tupesta, joka on samalla ensimmäinen lyönti), kiritsuke (lyönti kaksin käsin) ja noto (miekan palautus tuppeen). Kata-sarjaan sisältyy myös torjuntoja ja pistoja

Pariharjoittelussa käytetään puista harjoitusmiekkaa, bokkenia. Tekniikkavalikoimiin sisältyy harjoitukset pitkällä miekalla (odachi) ja lyhyellä miekalla (kodachi).

Bo

Bo-sauva on 183 cm pitkä, ja sillä harjoitellaan pitkää miekkaa vastaan. Soturi saattoi menettää miekkansa tai keihään kärjen katkettua, hän pystyi jatkamaan taistelua puisella varrella. Bo-lyönnit ovat voimakkaita ja massiivisia, ja myös miekkamiehen tuli tietää, kuinka ne kyettiin torjumaan. Vahva bo´n lyönti saattoi oikeasta kulmasta suunnattuna katkaista miekan terän.

Naginata 

Paremmin tunnettuna bushi-perheiden naisten käyttämä ase oli naginata, pertuska  jossa on miekkamainen leikkaava terä. Katorissa käytettävä o-naginata on kuitenkin raskaampi taistelu-naginata, jonka pituus on n.250 cm. Erittäin pelottava ase miekan käyttäjälle, joka asettuu naginatan käyttäjää vastaan, sillä ase on hyvin ulottuva ja pelottavan tehokas. Sillä voidaan leikata ja tylpällä päällä pistää. Naginata-katat ovat todella raskaita suorittaa, sillä ase on painava ja kata-sarjat pitkiä ja monivivahteisia.

Yari

290 cm pitkä yari-keihäs kuuluu edistyneemmän Katori-harjoittelijan ohjelmaan. Yari-tekniikassa käytetään yksinomaan pistoja kehon eri osiin. Vastapuolena oleva miekankäyttäjä saa tehdä kaikkensa torjuakseen voimakkaat, nopeasti toisiaan seuraavat pistot, ja päästäkseen etenemään keihään kärjen ohitse.