Tekniikka ja tavoite

Vartalo- ja asetekniikkojen peruspiirteitä

Aikidon tekniikat perustuvat pääosin hyökkääjän painopisteen hallintaan. Niihin sisältyy yleensä alkuhorjutus, jota seuraa esimerkiksi käsivarren niveliin kohdistuva lukko ja lopuksi hallinta. Aikidon harjoittelu aloitetaankin erilaisten sidontatekniikoiden opettelusta. Heittotekniikoissa käytetään oikeaa ajoitusta, jotta voidaan murtaa hyökkääjän tasapaino ja heittää hänet pienimmällä mahdollisella voimankäytöllä tatamille. Hyökkääjä kanavoi heiton energian pyörähtämällä kuperkeikan kaltaisen ukemin.

Jo ja bokken

Harjoittelussa voidaan käyttää puisia aseita; puumiekkaa (bokken), keppiä (jo) ja puukkoa (tanto). Puumiekalla ja kepillä voidaan harjoitella yksin lyöntiharjoituksia tai sarjoja (kata). Lisäksi aseeton puolustaja ottaa vastaan hyökkäyksiä aseelliselta hyökkääjältä tai päinvastoin. Asetekniikoita voidaan myös harjoitella parin kanssa, jolloin molemmilla on puumiekka tai keppi. Oikea etäisyys ja ajoitus korostuvat aseharjoittelussa.

Aikidossa pitkät lihasketjulinjat optimoivat kehon käyttöä. Tätä harjoitetaan sekä itsenäisesti että suhteessa muuttuviin ympäristötekijöihin. Parin huomioiminen ja harjoituskumppanin liikkeen jatkaminen luovat loputtomasti uusia tilanteita. Lajin harjoitustavat luovat haasteita, joihin jokainen vastaa omista lähtökohdistaan. Pyrkimys on virtaavaan liikkeeseen ja spontaaniin reagointikykyyn.

Additional information