Turku Aikikai ry
TER­VE­TU­LOA! Onegaishimasu (おねがいします)
 

Turku Aikikaissa harjoitellaan aikidon ja iaidon lisäksi vanhaa samuraiperinnettä, koulukuntaa nimeltä Tenshin shoden Katori shinto ryu.  Tämä koulu ulottaa syntyhetkensä 1400-luvun Japanin feodaaliaikaan, ja sen katsotaan olevan ensimmäisiä dokumentoituja taistelutaitojen koulukuntia Japanissa. Turku Aikikaissa harjoitellaan Katori shinto ryu:ta Tetsutaka Sugawara sensein alaisena. Lajin toi maahamme 1992 seuran pääohjaaja Petteri Silenius.


Katoriharjoitukset pidetään Kaarinassa.


Tekniikka


Katori shinto ryun harjoittelun perusteena on japanilaisen miekan käyttö. Harjoittelu aloitetaan iai-jutsulla jossa oikealla miekalla tehdään yksintehtäviä katoja. Iai-harjoittelu kehittää mielen terävyyttä, rytmitajua ja mielen, kehon ja hengityksen yhdistämistä sekä tietysti taitoa käsitellä miekkaa turvallisesti. Omote no tachi -katat tehdään parin kanssa puumiekoilla. Katat ovat pitkiä ja moniulotteisia. Perusliikkeiden tarkoituksena on opettaa oppilasta ensin hyökkäämään ja löytämään kehon ja suojaavan haarniskan heikot kohdat. Jalkatyöskentely ja sitä kautta etäisyyden hallinta kehittyy harjoitusvuosien myötä. Kun keho ja hengitystekniikka vahvistuu, nopeus ja miekan hallinta paranee. Harjoittelu vahvistaa myös asennetta ja vahvaa taisteluhenkeä.


Harjoittelija tulee vähitellen tutuksi myös muiden aseiden kanssa. Bo (sauva), naginata (pertuska) ja yari (keihäs) ovat aseita, joita opitaan käsittelemään ja ymmärtämään niiden vahvuudet ja heikkoudet. Aseen vastapuolena on aina miekka eli miekankäyttäjä oppii, kuinka etäisyyttä sovelletaan kulloisenkin aseen luonteen ja pituuden mukaiseksi. Vaikeusaste kohenee harjoittelussa, kun etäisyyttä harjoituspariin pidetään vähemmän. Gokyo-tekniikoissa pysytään lähellä vastustajaa ja iskuja, pistoja ja torjuntoja viljellään sekä kahvalla että tukemalla vasenta kättä miekan terässä. Edistyneempien kata-harjoitteluun sisältyy lisäksi lyhyen miekan käyttö pitkää miekkaa vastaan sekä pitkän miekan käyttö oikeassa ja lyhyen miekan käyttö vasemmassa kädessä.

Opettajat


Iizasa Choisai Ienao perusti koulun, joka on toiminnassa vielä tänäkin päivänä. Katori Shinto ryun päämestarin arvo siirtyy Iizasan suvussa, ja nykyinen päämestari on 20. Hän toimii tehtävässään kuitenkin nimellisesti. Chiban prefektuurissa Katori Shinto ryun pääopettajana toimi Otake Risuke -sensei (1926-2021). Hänen tehtävänään oli siirtää taidon alkuperäinen traditio omille oppilailleen eli seuraavalle sukupolvelle.


Turku Aikikain katoriryhmän opettaja on Tetsutaka Sugawara, kyoshi menkyo, joka on harjoitellut Risuke Otake-sensein oppilaana. Myös Sugawara-sensein oppilas Kazuo Igarashi-sensei on toiminut suomalaisten opettajana. Nykyisin Tetsutaka Sugawara-sensei opettaa Katori Shinto ryuta itsenäisesti erillään Otake-sensein ryhmästä. Hänen opetuksiinsa on sekoittunut elementtejä myös aikidosta, Okinawan Goju-ryu karatesta sekä kiinalaisista kamppailumenetelmistä. Sugawara-sensein Suomen ryhmän perusti 1992 Petteri Silenius ja hän toimi ryhmän opettajana vuoteen 2008 saakka jolloin opettamisen vastuu siirtyi Erkki Mäkimattilalle kyoshi menkyo. Otake-sensein ryhmän edustajana toimii Kai Koskinen Jyväskylässä.


Turku Aikikai toimii Sugawara-sensein Suomen ryhmän keskuksena. Muita ryhmiä on Helsingissä, Lahdessa, Lappeenrannassa ja Tampereella.